Házi feladat

A 2018 tavaszi félévben az első házi feladat az alábbi. Beadási határidő: 2018-04-21
 
 
1. házi feladat: Írjon WebGL alkalmazást, amely egy emberi agyat jelenít meg. Szintfelületet jelenítsen meg (isosurface ray casting). Az újramintavételezéshez használjon trilineáris interpolációt, illetve triköbös B-spline szűrőt (gombnyomással lehessen váltani a kettő között). Mivel a WebGL 1 nem támogatja a trilineáris interpolációt, ezért azt két bilineáris interpolációra visszavezetve lehet implementálni. Az agy 2D szeleteit az Adatok és modellek címszó alatt érheti el. Az árnyalást material capture módszerrel valósítsa meg!
Figyelem: a triköbös szűrőt átminősítem bónusz feladattá. A házit anélkül is el fogom fogadni.
2. házi feladat (2018): Írjon egy interaktív, GPU-n futó fényútkövető programot! A kamera legyen mozgatható, a kamerát mozdulatlanul hagyva minden képkockában képpontonként új fényútmintákat generálva javuljon a kép minősége. A színteret egyrészt égboltfény világítsa meg (vagyis a felületeket nem eltaláló sugarak mentén a radiancia nem nulla), másrészt legyen egy kisebb, henger alakú, diffúz sugárzó fényforrás. A kis fényforrást mintavételezze a közvetlen hatásának kiszámításához (next event estimation). Legyen a színtérben legalább két eltérő színű diffúz felület. A színteret állítsa össze úgy, hogy az árnyékok és az indirekt megvilágítás (ha lehet, színes felületekkel) megfigyelhető legyen. A fényutak fix hosszúak legyenek, a közvetlen szem-fényforrás összeköttetést kezelje külön, hogy a fényforrás látható legyen, de a használt becslő maradjon torzítatlan (magyarul ha elsődleges sugár találja el a fényforrást, annak van emissziója, ha másodlagos, akkor nincs, mert a next eventben már figyelembe vettük).
Bónusz feladat: implementálja a Schlick BRDF modellt. Csak a mikrofelület alapú modellel foglalkozzon, nem kell a diffúzzal és az ideálissal kombinálni, illetve az önárnyékolási faktor is kihagyható --- csak a geometriai faktort vegye figyelembe. A reflektanciát tekintheti konstansnak (nem kell a Fresnel közelítés sem).
Az alábbi cikkben elsősorban az 1. ábra és a 12. oldalon megadott fontosság szerinti mintavételezés a lényeg.
http://igorsklyar.com/system/documents/papers/28/Schlick94.pdf