Címlap: Tikos Dóra és Tüske Imre

 


 
 

 
CD melléklet © Dornbach Péter (jet@inf.bme.hu)

A könyv szerzője: Dr. Szirmay-Kalos László (szirmay@iit.bme.hu) . 

Kiadó: ComputerBooks 


 

A mellékleten számtalan, a számítógépes grafikával legkülönbözőbb módon összefüggő kép, program, dokumentáció és egyéb anyag található. A legtöbb anyag Windows 95/98/NT, DOS és Linux operációs rendszeren működik, de néhány program Macintosh-on és más rendszereken is rendelkezésre áll.

A galéria és a különböző programok programozói ismeretek nélkül is használhatóak. A programok között megtalálhatóak grafikai algoritmusokat bemutató alkalmazások éppúgy, mint képek előállítására használható teljes szoftvercsomag összetett szerkesztő programmal. 

A fejlesztői könyvtárak és a forráskód használata programozói ismereteket is igényel. A legtöbb program C és C++ nyelven íródott, ezen programnyelvek ismerete feltétlenül szükséges. A fordításhoz különböző operációs rendszerekre és fordítóprogramra van szükség, ezt minden esetben feltüntettük. A dokumentációk megértéséhez némi angol nyelvtudás is szükségeltetik. Figyelem: a CD-mellékleten megtalálható összes program és egyéb anyag felhasználása külön engedélyhez kötött, ez mindig megtalálható a dokumentációban. 

Ha a futtatható állományok böngészőből történő indításánál a programok nem találnak meg bemeneti vagy DLL állományokat, akkor kérjük indítsa a programot parancssorból vagy az Intézőből!


A melléklet tartalma:Képek és modellek:

Galéria: érdekes képek magyarázattal

3D modellek különböző formátumban


Programok:

POV-Ray sugárkövető program

Doom shareware változatok + forrás

Eagles helikopterszimulátor program forrással

StingRay sugárkövető program + forrás


Példaprogramok:


Targa megjelenítő, gumivonal rajzoló, színszerkesztő, 2D grafikus rendszer, 
3D grafikus rendszer inkrementális képszintézissel, sugárkövetés, 
térfogatmegjelenítés masírozó kockákkal, IFS megjelenítés

A könyvben található minta programok teljes forráskódja a ./peldak könyvtárban található.Fejlesztői könyvtárak, forráskód:

OpenGL anyagok

DirectX anyagok

MGF formátum elemző és dokumentáció

A független JPEG csoport által publikált forrás


Segédprogramok:
   
Tippek és segédprogramok a CD anyagainak felhasználásához

 
 


A könyv a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékén működő Számítógépes Grafika Csoport eszközeivel készült (http://www.iit.bme.hu/~szirmay) . 

Az adathordozón megtalálható, más szerzőktől származó szoftverek, dokumentációk, képek és egyéb anyagok felhasználása, másolása, terjesztése esetén minden esetben az anyaghoz mellékelt engedély az irányadó. Ezen anyagok nagy része az Amerikai Egyesült Államok és más országok szerzői jogvédelmi törvényének hatálya alá esik.