Hogyan igazodj el a Számítógépes Grafika világában?

avagy további anyagok a tárgyhoz kapcsolódóan

Habár a 3D Grafikus Rendszerek tárgy sok részterületbe enged bepillantást a computer graphics (CG) világában, egyetlen félév alatt (vagy akár egy egész BSc alatt) nyilván csak a felszínét tudjuk súrolni egy maroknyi (kutatási) területnek.

A napokban megkaptam azt a kérdést, hogy milyen további oldalakat tudnék ajánlani, ahol részletesebb leírások vannak arról, amiket órán veszünk. Konkrétum nélküli, általános választ legtöbbször nehéz adni, de azért megpróbálkozom vele. Ezt a komplex kérdést fundamentálisan kétféleképpen tudom megválaszolni.

A felszín (vagyis a konkrétumok)

Röviden: így találsz további forrásokat egy adott témához első körben. (A "volumetric rendering"-et behelyettesítve az aktuális topic-al, ami érdekel.)

Habár ez gyakorlatilag minden témára univerzálisan jól működik, arra gondoltam, hogy felsorolok egy szubjektív, biased, és (mindenképpen hiányos) listát egy pár olyan anyagról és oldalról, amik korábban nekem hasznosak voltak.

A 3D Grafikus Rendszerek tárgy pár témájához is közvetlenül jól kapcsolódnak:

YouTube-on rengeteg sok előadás van feltöltve. Attól függően, hogy mi érdekel részletesebben, ezeket ajánlom:

Ha a rendering irány érdekel, a pbrt-book-nál jobb resource-t nehéz találni: https://www.pbr-book.org/.

Ezen kívül itt egy írás arról, hogy milyen matek kell a grafikához (spoiler: sok) https://faculty.cc.gatech.edu/~turk/math_gr_new.html.

Egy ponton túl pedig nincs jobb, mint elkezdeni publikációkat olvasni. Ennek egy "lightosabb" verziója professzorokat/kutatócsapatokat követni. Gyakorlatilag bármelyik grafika csoportnak az oldalán találtok személyes kutatói oldalakat, illetve minél többet olvasol publikációkat, annál több fog szembe jönni. (Sok csapatnak van YouTube csatornája is, ahova szoktak videókat feltölteni a kutatásaikról/előadásaikról). Itt egy pár példa kiindulásnak:

SIGGRAPH publikációkat gyűjt össze ez az oldal sok évre visszamenően: https://kesen.realtimerendering.com/. Illetve szintén a SIGGRAPH-en szokott lenni az Advances in Real-Time Rendering in 3D Graphics and Games course-sorozat, amihez kapcsolóan rengeteg anyag érhető el korábbi évekből.

Ez az oldal a physics-based animation témában megjelenő cikkeket gyűjti össze: https://www.physicsbasedanimation.com/.

A BME-s grafika csapat oldalán is található egy gyűjtés hasznos grafikás anyagokból pár évvel ezelőttről: http://cg.iit.bme.hu/portal/kishontisrc.

Mindez persze csak egy apró szemelvény a számítógépes grafika kutatás tengeréből; amikbe én eddig belebotlottam, és izgalmasnak találtam itt megemlíteni. Amikor elkezdesz cikkeket olvasni, és érdeklődni egy-egy téma iránt, akkor rövid időn belül találsz majd új nevekre, amik utána egy idő után pedig elkezdenek újra és újra szembejönni.

Viszont ahhoz, hogy ne vessz el a megannyi forrás között, a legfontosabb tudni, hogy mi érdekel igazán, és miben szeretnél akár a tárgyon túlmutatóan is elmélyedni. Ezzel pedig meg is érkeztünk a válaszom második részéhez, a konkrétumokon túlra.

Hogyan válassz irányt, és maradj motivált (vagyis ami mindezek mögött van)

A legfontosabb, hogy érdekeljen a konkrét (al-)téma, és szívesen foglalkozz vele. Ha ez megvan, akkor utána a többi fog jönni magától. Alapvetően 3 nagyobb irány van a 3D számítógépes grafikában. Ezek közül általában eggyel szoktak behatóbban foglalkozni a kutatók egy ponton túl.

  1. Modellezés (Nálunk a BME-n: http://3dgeo.iit.bme.hu/)
  2. Renderelés (A TU Wien-en pl főleg rendereléssel foglalkoznak: https://www.cg.tuwien.ac.at/)
  3. Animáció/szimuláció

Nálunk a grafika csoport főleg rendereléssel és szimulációval foglalkozik: http://cg.iit.bme.hu/portal/content/publikaciok.

Szerintem a legjobb valamelyik irányba célzottabban elindulni, és ott alkotni valamit. Egy entry point után a többi fog jönni magától, ha tényleg ez az utad (értsd: tényleg érdekel a grafika).

Ahhoz, hogy megtaláld a kedvenc irányodat, erősen javaslom a Pixar in a Box sorozatot Khan Academy-n: https://www.khanacademy.org/computing/pixar. Engem személyesen például többek között ez motivált témalaboratóriumon előbb hajszimulációval, majd önlabon folyadékszimulációval foglalkozni. (Ezek az az élmények alapozták meg a TDK- és szakdolgozat-kutatásomat.)

Ha pedig megvan a konkrét irány, akkor el kell kezdened minél többet utána olvasni az adott témának, és legfőképpen: találni egy izgalmas problémát, ...

Ezen a ponton pedig bekerül a képbe sok egyéb kérdés, és legfőképpen szóba jön a konzulens választás fontossága is, és sok egyéb tanács, de ezek már mind másik írások témái lennének.

És végül ne feledd: a grafikához sincsen királyi út! (Lsd. bsz jegyzet eleje.) Szintén ajánlom: "A Műegyetem Mátrixa".

Remélem sikerült megválaszolnom a kérdést. Bármilyen gondolattal, további kéréssel keress nyugodtan.


Barni, 2023. 05. 17.